Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Μαθητικές ομάδες του Δ. Σχ. Βυτίνας και σχολείων της Γορτυνίας στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής

Με σπουδαίες διακρίσεις για τα σχολεία της Γορτυνίας ολοκληρώθηκε ο 8ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πελοποννήσου, σήμερα 8 Μαΐου στην Καλαμάτα, από τον οποίο οι ομάδες προκρίνονται στον Πανελλήνιο Τελικό Διαγωνισμό WRO Hellas, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 29 Μάϊου.

Η μαθητική ομάδα «Lousios Waterpower Team» με μαθητές/-τριες της περιοχής της Δημητσάνας παρουσίασε ένα έργο αυτόματης διαχείρισης νερού για τη βέλτιστη αξιοποίηση της πηγής του Αϊ-Γιάννη, που τροφοδοτεί τις καλλιέργειες του Παλαιοχωρίου, ενώ η ομάδα «Dimitsana Watermill» πρότεινε έναν υβριδικό αλευρόμυλο, εμπνευσμένο από τους μύλους του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης, με σκοπό την αναβάθμιση των παραδοσιακών αλευρόμυλων της Δημητσάνας. Οι δυο ομάδες προκρίθηκαν στον τελικό της Αθήνας.

Ο «
RoboBee», το ρομπότ μελισσοκόμος της μαθητικής ομάδας «Vytina Robotics» του πολυβραβευμενου μαθητικού Ομίλου Ρομποτικής του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την δημιουργία ενός ρομπότ μελισσοκόμου, που αναλαμβάνει τη φόρτωση και εκφόρτωση των κυψελών, μια από τις πιο δύσκολες εργασίες που πρέπει να κάνουν τακτικά οι μελισσοκόμοι της περιοχής της Βυτίνας. Παρά το γεγονός ότι το έργο δεν προκρίθηκε στον τελικό διαγωνισμό, η ομάδα προγραμματίζει νέα σχέδια εξέλιξης και αναβάθμισης, αφού το ρομπότ έχει ιδιαίτερη αξία τοπικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, τρεις ομάδες από τα Δημοτικά Σχολεία Δημητσάνας και Τροπαίων προκρίθηκαν στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ.

Δείτε βντεοσκοπημένες τις παρουσιάσεις από τον διαγωνισμό εδώ: MessiniaLive.gr

Στην πρώτη συμμετοχή των μαθητών/-τριών σε μεγάλη εκδήλωση, μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω το υγειονομικών μέτρων, και σε συνέχεια της κοινής αποστολής των σχολείων της περιοχής, που ξεκίνησε το 2019, οι συμμετοχές στον διαγωνισμό για μαθητές/-τριες των Δημοτικών Σχολείων της Γορτυνίας είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών των σχολείων, στην πολύτιμη συνεργασία των σχολείων με τους τοπικούς φορείς, όπως το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς - Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που διαχειρίστηκε την προετοιμασία μιας μεγάλης ομάδας μαθητών/-τριών της περιοχής της Δημητσάνας, τη συνεχή στήριξη από τους Συλλόγους Γονέων ναι Κηδεμόνων, αλλά και την άμεση ανταπόκριση του Δήμου Γορτυνίας.

Με αφετηρία την εμπειρία των προηγούμενων ετών από τις διακρίσεις του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας και με διάθεση εξωστρέφειας τόσο για την παροχή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού ρομποτικής, όσο και ανάπτυξης συνεργασιών, το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια ενεργή εστία καινοτομίας και δημιουργικότητας στον χώρο, για την απομακρυσμένη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο του Δήμου Γορτυνίας κ. Ευστάθιο Κούλη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα υποστήριξης της μετακίνησης της κοινής αποστολής των σχολείων στην Καλαμάτα, όπως επίσης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας για την ενίσχυση του σχολείου με εξοπλισμού ρομποτικής για την αδιάλειπτη συμμετοχή των μαθητών/-τριών στις δράσεις και τους διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια.

 

Προπονητής-παιδαγωγικά υπεύθυνος της προετοιμασίας των μαθητικών ομάδων Βυτίνας και Δημητσάνας είναι ο Εκπαιδευτικός κ. Ιωάννης Καρούντζος, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας, ενώ για το Δημοτικό Σχολείο Τροπαίων ο Εκπαιδευτικός Πληροφορικής κ. Κατσικερός Μαρίνος. Υπεύθυνη του προγράμματος ρομποτικής του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης η Τοπική Διαχειρίστρια κα. Παπαδοπούλου Ήρα-Χριστίνα με την υποστήριξη της Προϊσταμένης του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας κας Μπεκιάρη Μαντώς.