Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Κορυφαία διάκριση της Vytina Aerospace σε διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος!!

Την ευτυχέστερη κατάληξη, με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, είχε η πολύμηνη προσπάθεια της μαθητικής ομάδας του σχολείου μας Vytina Aerospace, η οποία βρέθηκε ανάμεσα στις νικήτριες ομάδες του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Mission Space Lab, που διοργανώθηκε από την ESA (European Space Agency) και το Raspberry pi Foundation.

Η έκθεση της έρευνας που υπέβαλε η ομάδα των μαθητών/-τριών των Ε-ΣΤ τάξεων του σχολείου μας αξιολογήθηκε ως "…μία από τις εξαιρετικότερες για την επιστημονική της αξία, τη μέθοδο που ακολουθήθηκε, την επιτυχία πειραμάτων και την ποιότητα της αναφοράς της...".





Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 471 ομάδες από 24 χώρες μέλη της ESA, από τις οποίες τελικά επιλέχθηκαν οι 11 νικήτριες ομάδες, αυτές που κατέθεσαν τις πιο ενδιαφέρουσες και επιστημονικά άρτιες αναφορές ερευνών.



Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους να σχεδιάσουν και να διεξαγάγουν μια πρωτότυπη επιστημονική έρευνα στο διάστημα, συλλέγοντας και αναλύοντας πραγματικά δεδομένα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το πρόγραμμα στοχεύει, επίσης, στη διαμόρφωση θετικών στάσεων και αντιλήψεων των παιδιών για τις θετικές επιστήμες, τη γνωριμία με τα  βασικά στάδια της επιστημονικής έρευνας κα.



Περισσότερα για την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο μας παρακάτω


Η ομάδα του σχολείο μας Vytina Aerospace συγκροτήθηκε από μαθητές και μαθήτριες των Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων, με στόχο να μελετήσει την κλιματική αλλαγή καταγράφοντας δεδομένα και φωτογραφίες που απεικόνιζαν μεγάλες λίμνες της επιφάνειας της Γης.

Για τη λήψη των δεδομένων αξιοποιήθηκε ο μικροϋπολογιστής AstroPi που στάλθηκε στο σχολείο από την ESA προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές. Οι μαθητές/-τριες ακολουθώντας τις οδηγίες επέλεξαν τις βασικές παραμέτρους του κώδικα και μετά από πολλές δοκιμές τον υπέβαλαν  πίσω στην ESA, όπου και έλαβε έγκριση αποστολής στον ISS (International Space Station).



Ο κώδικας στον μικροϋπολογιστή AstroPi, που ήταν προσαρμοσμένος σε ένα από τα παράθυρα του Διαστημικού Σταθμού, έτρεξε για τρεις ώρες το πρωί της 14ης Απριλίου 2019 όταν και ο ISS ολοκλήρωσε δύο περιφορές γύρω από τη Γη σε υψόμετρο περίπου 400χλμ. Στη διάρκεια αυτή λήφθηκαν περίπου 1600 φωτογραφίες.




Οι καταπληκτικότερες φωτογραφίες που έχουν τραβήξει ποτέ οι μαθητές/-τριες έφτασαν στα χέρια τους, ένας θησαυρός που μόνο οι αστροναύτες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν. Η θέα της Γης από το διάστημα είναι απίθανη!

Η Ερυθρά Θάλασσα ανάμεσα στο Τζιμπουτί και την Υεμένη
Η λίμνη Ισσύκ Κουλ στην Κιργιζία
Η Κασπία θάλασσα στα σύνορα Καζακστάν-Τουρκμενιστάν
Η λίμνη Τουρκάνα στην Κένυα
Κάτω από την πυκνή νέφωση οι βόρειες ακτές της Ιαπωνίας

Στην τελική φάση της έρευνας, η ομάδα προχώρησε στην ανάλυση των φωτογραφιών.
Αρχικά οι λήψεις ανέβηκαν σε έναν ψηφιακό χάρτη google maps με βάση τα αποθηκευμένα στοιχεία γεωγραφικών συντεταγμένων για την αναγνώριση της τοποθεσίας λήψης.



Στη συνέχεια επιλέχθηκαν οι φωτογραφίες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκαν συγκρίσεις με ιστορικές φωτογραφίες της τελευταίας 30ετίας, που βρέθηκαν στο ιστορικό αρχείο του google earth και στο αρχείο δορυφορικών φωτογραφιών της ESA space in images.













Google Earth Pro

Μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων η μαθητική ομάδα υπέβαλε στην ESA μια έκθεση αναφοράς για τη μέθοδο εργασίας και τα συμπεράσματα της έρευνας, στα τέλη του Μαΐου, η οποία ελέγχθηκε από ειδική επιστημονική επιτροπή.





Οι  νικήτριες ομάδες έχουν την καταπληκτική ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τον αστροναύτη Frank de Winne, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης αστροναυτών της ESA και να υποβάλλουν ερωτήσεις για θέματα επιστήμης και διαστήματος.




Βίντεο ανασκόπησης



Το πρόγραμμα Mission Space Lab της ESA υλοποιήθηκε από τους/τις μαθητές/-τριες των Ε-ΣΤ τάξεων του σχολείου μας ως μέρος του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο "Μικροί Επιστήμονες"   και συντονίστηκε από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Καρούντζο Ιωάννη.