Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Μαθητικό πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και διαδικτυακή συνάντηση με την ESA

Την καταπληκτική ευκαιρία να διεξαγάγουν το δικό τους επιστημονικό πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station) είχαν οι μαθητές της Ε-ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας, που έλαβαν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό Mission Space Lab (MSL) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA). 
 


Το πείραμα διεξήχθη τονΑπρίλιο του 2021 κατά τη διέλευση του Διαστημικού Σταθμού πάνω από την Αμερική και διήρκησε 3 ώρες, κατά τις οποίες ο ISS έκανε δύο πλήρεις περιφορές της Γης. Στα χέρια των μαθητών βρέθηκαν σπάνιες φωτογραφίες του πλανήτη από ύψος 400χλμ, τέτοιες που μόνο οι Αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού και οι επιστημονικοί ερευνητές έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν! Τα δεδομένα του πειράματος της ομάδας SpaceVyt (Space Vytina) του σχολείου, χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη της μορφολογίας και της βλάστησης της Γης, κατά τον τελευταίο χρόνο περιορισμού της ανθρώπινων δραστηριοτήτων εξαιτίας του κορωνοϊού.
 
 Οι βόρειες ακτές της λίμνης Σουπίριορ, Καναδάς

 Το άνω τμήμα του ποταμού Μισισιπή, Η.Π.Α.

 Οι ανατολικές ακτές της Β. Καρολίνας, Η.Π.Α

 Η Γουαδελούπη κ.α. νησάκια στα ανοιχτά της Καραϊβικής

Οι εκβολές του Αμαζονίου στον κόλπο Μαραζό, Βραζιλία
 


Στο πρόγραμμα, που διήρκησε 9 μήνες, συμμετείχαν ομάδες από 22 ευρωπαϊκές χώρες, το έργο των οποίων αξιολογήθηκε σε φάσεις προόδου, μέχρι την υποβολή της τελικής έκθεσης συμπερασμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων, όπως και της ομάδας του Δημοτικού Σχολείου της Βυτίνας, αναμένονται μέσα στον Ιούλιο. 


 
Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους να σχεδιάσουν και να διεξαγάγουν μια πρωτότυπη επιστημονική έρευνα στο διάστημα, συλλέγοντας και αναλύοντας πραγματικά δεδομένα. Το πρόγραμμα στοχεύει, επίσης, στη διαμόρφωση θετικών στάσεων και αντιλήψεων των μαθητών για τις θετικές επιστήμες, τη γνωριμία με τα βασικά στάδια της επιστημονικής έρευνας, την εξοικείωση με την επιστημονική γλώσσα κα.

Χάρτης φωτογραφιών που λήψθηκαν κατά την πορεία του ISS την 30η Απριλίου

 
Μαθητική ομάδα του σχολείου είχε συμμετάσχει ξανά στον διαγωνισμό MSL το 2019, όταν και διακρίθηκε ανάμεσα σε ομάδες από όλη την Ευρώπη για την έρευνα που διεξήγαγε σχετικά με την κλιματική αλλαγή.  Σχετικές αναρτήσεις εδώ και εδώ.

 
Το επιστέγασμα του διαστημικού προγράμματος για την ομάδα του σχολείου της Βυτίνας αποτέλεσε η διαδικτυακή σύνδεση με το γραφείο εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Βέλγιο και η συνομιλία των μαθητών με τον ειδικό σε θέματα τεχνολογίας και διδακτικής στο πλαίσιο του διαστήματος κ. Ανέστη Μαυρίδη. Ο Έλληνας ειδικός της ESA ενθουσίασε τους μαθητές μιλώντας για τις διαστημικές αποστολές του οργανισμού, παρουσίασε σύντομα το έργο αλλά και τους μελλοντικούς στόχους και απάντησε εμπεριστατωμένα στις ερωτήσεις των μαθητών.


Ευχαριστούμε θερμά, για τη θετική του ανταπόκριση στην υλοποίηση της δράσης, τον κ. Ανέστη Μαυρίδη. 


Το πρόγραμμα για το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας υλοποιήθηκε από τους μαθητές/-τριες των Ε-Στ τάξεων και συντονίστηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Ιωάννη Καρούντζο.