Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Οδηγίες Επαναλειτουργίας 10ης Μαΐου

Ενόψει της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, σας ενημερώνουμε συνοπτικά για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος με self-tests) από τον κορωνοϊό COVID-19, όπως αναλυτικά αναφέρεται στη με αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707/4-05-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση:

  • Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων και θα πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα.
  • Για την πρώτη εβδομάδα, διενεργείται δύο (2) φορές, προ Δευτέρας και Πέμπτης πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
  • Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα (από το πρωί της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας).
  • Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

 Οδηγίες για εύκολη χρήση του self-test
 
  • Μετά τη διενέργεια του τεστ και την εξαγωγή του αποτελέσματος οι γονείς των ανήλικων μαθητών επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για Covid -19» 
    • Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος. Οι μαθητές θα επιδεικνύουν την κάρτα πριν την έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο και θα φέρουν την κάρτα μαζί τους μέχρι την έκδοση της επόμενης κάρτας.
    • Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία οι γονείς εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική Βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
  • Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID 19 τα στοιχεία μπορούν να συμπληρωθούν και υπογραφούν χειρόγραφα από τους γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών σύμφωνα με το υπόδειγμα (Παράρτημα Ι).
  • Οι μαθητές/τριες, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, πρέπει να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές (κέντρα υγείας, νοσοκομεία κα.) ή σε ιδιωτική δομή με την αντίστοιχη επιβάρρυνση και μετά το τέστ να προσκομίζουν χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος (Παράρτημα ΙΙ) η οποία συμπληρώνεται με βάση την ιατρική βεβαίωση που εκδίδεται από τη δομή.
  • Δύνανται οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από τη Δευτέρα (από το πρωί της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας). Μετά το τέστ προσκομίζουν χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος (Παράρτημα ΙΙ) η οποία συμπληρώνεται με βάση την ιατρική βεβαίωση που εκδίδεται από τη δομή.
  • Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή στη σχολική τάξη, παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.
  • Οι γονείς των μαθητών μπορούν να προμηθεύονται το πρώτο διαγνωστικό τεστ από την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 και το δεύτερο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
     
   1. Για τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr οι γονείς των μαθητών θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί με τον ΑΜΚΑ του μαθητή το διαγνωστικό self-test, διαφορετικά δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία της πλατφόρμας και να εκδώσουν τη Σχολική Κάρτα αποτελέσματος.
 
    2. Η χειρόγραφη Σχολική Κάρτα είναι μια διευκόλυνση για όσους δεν διαθέτουν εκτυπωτή. Δεν απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής του αποτελέσματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη χειρόγραφη κάρτα αντιγράφονται τα στοιχεία καθώς και ο μοναδικός κωδικός που εμφανίζεται στην ηλεκτρονική κάρτα. Συνεπώς, μια χειρόγραφη κάρτα που δεν έχει δηλωθεί στο σύστημα δεν είναι έγκυρη (Παράρτημα Ι-Σχολική κάρτα).
 
    3. Μαθητές που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή τα στοιχεία taxis-net των γονέων δεν είναι έγκυρα, δεν μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εκδώσουν τη Σχολική Κάρτα αρνητικού αποτελέσματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μεταβούν σε δημόσια ή ιδιωτική δομή για να υποβληθούν σε δωρεάν rapid ή pcr test. Οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν Ιατρική Βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος και με βάση αυτήν να συμπληρώσουν χειρόγραφα την κάρτα που θα προσκομίσουν στο σχολείο. Οι γονείς των μαθητών του σχολείου μας μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας για τη διενέργεια rapid tests.  (Παράρτημα ΙΙ-Βεβαίωση για σχολείο).
 
 
Υπόδειγμα Σχολικής Κάρτας με τον μοναδικό κωδικό που αντιγράφεται στη χειρόγραφη κάρτα:


 
Σύντομος οδηγός για τη συμπλήρωση των στοιχείων του selftest στην πλατφόρμα: