Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η 1η ομάδα δασοπροσκόπων Πεντέλης πάει... Βυτίνα

Στις συζητήσεις της Ομάδας  για τον τόπο διεξαγωγής της χειμερινής μας εκδρομής, η Βυτίνα προτάθηκε και επιλέχτηκε με ομοφωνία εξαιτίας της καταπληκτικής προ-εμπειρίας μας από το 2014. Επόμενο βήμα ο καθορισμός των ημερομηνιών, 2–4 Ιανουαρίου, και φυσικά οι κατάλληλες ετοιμασίες για την επίσκεψή μας!! 

Αρχίζοντας ξημερώματα, 6 παρά 10, η Ομάδα Προσκόπων Πεντέλης κατευθύνεται με τα ΚΤΕΛ και προφανή ανυπομονησία  προς την Βυτίνα. Φυσικά η άφιξή μας την κατάλληλη ώρα , περίπου 10 για τα δεδομένα, προκαλεί την καλύτερη πρώτη εντύπωση σε όλους μας. Το βλέμμα όλων στραμμένο προς το πανέμορφο Δημοτικό Σχολείο και δεν χάνουμε λεπτό να μπούμε στην αίθουσα εκδηλώσεων στην οποία θα στεγαζόμασταν. Ο χώρος εκδηλώσεων όχι μόνο ευρύχωρος αλλά και πραγματικά ζεστός και φιλόξενος. Έτσι η πρώτη μας επαφή με την Βυτίνα γίνεται με έκδηλο ενθουσιασμό, παρά τον κρύο καιρό της πρώτης μέρας. Αρχίζουμε τα τυπικά μας και προετοιμαζόμαστε για την υπόλοιπη μέρα.



Στην συνέχεια της μέρας, οι Ενωμοτίες ή αλλιώς οι μικρές ομάδες, Αετοί – Ζαρκάδια – Σκίουροι και Αλεπούδες πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Δόκτορα Βιαστικού, μέσω κάποιων δοκιμασιών που τους υποβάλλονται από τους έμπιστους βοηθούς του. Με σχετική άνεση καταφέρνουν να επιτύχουν στις δοκιμασίες αυτές  και τους δίνεται ένας μυστικός φάκελος που φέρνει επιγραφή να ανοιχτεί το σούρουπο. Μέχρι τότε παίζουμε διάφορα παιχνίδια με αποκορύφωμα το τουρνουά βόλεϊ με νικητές του γερόλυκους του επιτελείου, ενώ δεν λέμε όχι και σε λίγη μεσημεριανή ανάπαυλα. Έτσι φτάνουμε στο σούρουπο και ο φάκελος ανοίγεται από κάθε ενωμοτία ξεχωριστά... Ζητάει από τα παιδιά να ερευνήσουν κάποια μυστήρια περιστατικά που διαδραματίστηκαν στην Βυτίνα. Ύποπτες δαγκωματιές,  εξαφάνιση κοπαδιών, λυκοειδής κραυγές και σμήνη από νυχτερίδες. Με την ξαφνική εμφάνιση του ίδιου του Δόκτορα διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα ότι στην Βυτίνα υπάρχει επιδρομή Βρικολάκων και Λυκανθρώπων!! Για να ξεφύγουμε από την ανακάλυψη αυτή το βράδυ διοργανώνεται η επίσημη βραδιά Disney, όπου παρουσιάζονται στην κεντρική σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων , μοναδικά Show τραγουδιών από τις ομώνυμες ταινίες της Disney:  Άριελ, Ποκαχόντας, Μουλάν, Αλαντίν και Παναγιά των Παρισίων.  Κατάκλιση και μπρος ολοταχώς για την επόμενη μέρα της εκδρομής!!


   Έγερση ομάδας... και αρχίζουμε την μέρα μετά από ένα δυνατό πρωινό!! Ακολουθούν ξανά τα τυπικά έναρξης και τα πρωινά αφυπνιστικά παιχνίδια... Ξαφνικά, για ακόμα μια φορά, ενώ οι ενωμοτίες είναι απασχολημένες ο Δόκτορας Βιαστικός μας επισκέπτεται στο σχολείο και αφήνει με απόλυτη εχεμύθεια το προσωπικό του ημερολόγιο. Σε αυτό συνοψίζονται όλες οι παρατηρήσεις του Δόκτορα σχετικά με την εμφάνιση των δύο φυλών στην Βυτίνα, ενώ δίνονται οι τρόποι εκπαίδευσης κατά των πλασμάτων αυτών. Έτσι αρχίζουμε την πορεία προς το ποταμό του Μυλάοντα. Πρώτος σταθμός Άγιοι Απόστολοι, έπειτα κατά μήκος του φαραγγιού και στάση για δεκατιανό στο γεφύρι Ζαρζί και μεγάλη στάση για θέα στην Αγία Παρασκευή. Η επιστροφή μας στην Βυτίνα εξίσου επιτυχής με την ‘εκπαίδευση’ των ενωμοτιών. Πίσω μας περιμένει έτοιμο φαγητό από τα χέρια του αρχηγού Κάστορα και όλοι πέφτουμε με όρεξη στο φαί!! Στην μεσημεριανή ανάπαυλα έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε τις σφεντόνες μας από υλικά της φύσης και σαφώς να ανακτήσουμε δυνάμεις για το βραδινό.  Το απόγευμα αρχίζει δυναμικά με μια διαγαλαξιακή σύγκρουση, επιπέδου Star Wars, όπου οι ενωμοτίες γίνονται Τζεντάι, μετά από την επιβεβαίωση της ύπαρξης των δυνάμεων που κρύβουν μέσα τους!! Κλείνει αυτή η περιπέτεια με την απόκτηση του θρυλικού φωτόσπαθου από τους Αετούς και το βράδυ μπροστά κρύβει μπόλικο σασπένς!!




Ενώ οι ενωμοτίες τακτοποιούν την αίθουσα εκδηλώσεων, κάνει την εμφάνιση του ο πάτερ Ιάκωβος και αναφέρει στα παιδιά ότι η προφητεία που θέλει μια ομάδα προσκόπων να έχει παιδιά που ανήκουν είτε στους Λυκάνθρωπους είτε στους Βρικόλακες, έχει εκπληρωθεί. Γρήγορα τα παιδιά κατευθύνονται στο δασάκι κοντά στο χωριό όπου και διαδραματίζεται η μεγάλη μάχη των φατριών , με νικητές τους Λυκάνθρωπους του Θίοντορ Λακ και τρομαγμένους… ολόκληρη την ομάδα!! Κατευθυνόμαστε πίσω και κοιμόμαστε μετά από την βραδινή προσευχή κάτω από τον έναστρο ουρανό της Βυτίνας.

Την τελευταία μέρα δεν χάνουμε την όρεξή μας και κατευθυνόμαστε προς το κέντρο της Βυτίνας όπου και ερευνούμε και ‘διαφημίζουμε’ την ομορφιά του χωριού από πρώτο χέρι. Η ψιλή βροχή δε μας εμποδίζει αλλά αντιθέτως κάνει τα σποτάκια πιο κινηματογραφικά..Γυρνάμε στο σχολείο όπου και αρχίζουμε την απεγκατάσταση... Όπως μας διδάσκουν οι προσκοπικές αρχές αφήνουμε τον χώρο λίγο καλύτερο από την κατάσταση που το βρήκαμε. Πριν φύγουμε, όμως, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στον κύκλο της ομάδας για την ειρήνη και τον πόλεμο έχοντας ως αφορμή μια εικόνα από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Μετά από αυτό το εποικοδομητικό πεντάλεπτο παίρνουμε το ΚΤΕΛ και γυρνάμε πίσω στην Αθήνα, έχοντας συλλέξει τις πιο όμορφες εμπειρίες από την Βυτίνα και την φιλοξενία μας στο Δημοτικό Σχολείο.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται η εκδρομή της ομάδας του 1ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Πεντέλης στην Βυτίνα. Οι 17 πρόσκοποι και 5 Βαθμοφόροι αποκομίσαμε τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις και κάναμε πράξη, σε ένα πανέμορφο μέρος, τις προσκοπικές αξίες και αρχές μέσα από το παιχνίδι. Είμαστε τυχεροί που μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε την Βυτίνα και να συναναστραφούμε με τέτοιους ανθρώπους, με ειλικρινή χαμόγελα και με θέληση για συνεργασία. 



Eυχαριστούμε θερμά για την άριστη φιλοξενία, στο Δημοτικό Σχολείο της Βυτίνας, και για το ενδιαφέρον τόσο το δικό σας, κύριε Γιάννη, όσο και της κυρίας Γρηγορίας!! Πραγματικά περάσαμε καταπληκτικά και επαληθεύσαμε για ακόμα μια φορά ότι η Βυτίνα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός , με ανοικτούς ανθρώπους έτοιμους να βοηθήσουν σε ότι χρειαστούμε .Το Προσκοπικό μας Σύστημα στην Πεντέλη της Αθήνας , που εδώ και 30 χρόνια είναι δίπλα στα παιδιά ,σας ευχαριστεί ολόψυχα!! Ελπίζουμε να αφήσαμε τον χώρο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε στην επόμενη Ομάδα που μας διαδέχτηκε. Εκ μέρους του Επιτελείου της εκδρομής και ολόκληρου του 1ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Πεντέλης ευχόμαστε τα καλύτερα για το νέο εκπαιδευτικό έτος!! Εις το επαναδείν!!


*Ευχαριστούμε για τα θερμά σας λόγια κ. Μπουγιατιώτη.
Χαιρόμαστε που στην Βυτίνα σας δόθηκε η ευκαιρία να υλοποιήσετε όλες αυτές τις ευφάνταστες δραστηριότητες μαζί με τους νεαρούς προσκόπους και τους συνοδούς τους.
Ελπίζουμε η εμπειρίες που αποκτήσατε εδώ αυτές τις γιορτές να σας φέρουν πάλι κοντά μας, κάποια στιγμή.

Καλή συνέχεια στο έργο σας.