Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

"Books on wheels" - Τα βιβλία σε ρόδες έφτασαν στο σχολείο μας

Books on Wheels are here!

Τα "Βιβλία σε ρόδες" είναι μικρές κινητές δανειστικές βιβλιοθήκες που ταξιδεύουν σε Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν το 2012 από την πολιτιστική εταιρία ΠΥΡΝΑ με την συνεργασία του Γραφείου Περιβάλλοντος της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέσω του προγράμματος οι μαθητές/-τριες έρχονται σε επαφή με βιβλία σημαντικών συγγραφέων, εμπλέκονται σε δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και διαμορφώνουν μια πληρέστερη εικόνα για μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα κάθε φορά. Τα βιβλία φτάνουν στο σχολείο μέσα σε μια βαλίτσα και παραμένουν στη σχολική τάξη για 4 εβδομάδες.


Πρόσφατα παραλάβαμε στο σχολείο τη βαλίτσα με τίτλο “My first books on wheels” που περιείχε 26 βιβλία στα Αγγλικά! Το περιεχόμενο της βαλίτσας είχε σχεδιαστεί για να καλύψει τόσο αρχάριους όσο και πιο προχωρημένους αναγνώστες με ξενόγλωσσα βιβλία της παγκόσμιας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

Οι μαθητές/-τριες, αρχικά περιεργάστηκαν το περιεχόμενο της βαλίτσας παρατηρώντας τις ζωγραφιές και τα μηνύματα που είχαν προσθέσει οι μαθητές/-τριες των άλλων σχολείων στην Ελλάδα όπου είχε ταξιδέψει η ίδια βαλίτσα. Έπειτα, επέλεξαν και διάβασαν τα αγαπημένα βιβλία στις τάξεις τους, αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους και δημιούργησαν εικαστικά έργα με περιεχόμενο σχετικό με τα βιβλία που διάβασαν. Επιπλέον, έμαθαν για τις πρακτικές του σωστού αναγνώστη και δανείστηκαν βιβλία στο σπίτι.Τέλος, έγραψαν τα δικά τους μηνύματα και έστειλαν τις ζωγραφιές τους στα επόμενα παιδιά που θα παραλάβουν την βαλίτσα, συνεχίζοντας το ταξίδι της ανάμεσα στα σχολεία της χώρας.








Ειδικότερα, οι μαθητές/-τριες της ΣΤ΄ τάξης δημιούργησαν συνεργατικά το δικό τους ξενόγλωσσο ψηφιακό βιβλίο με τίτλο “A surprise school trip” στα Αγγλικά, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Story Jumper, που μπορείτε να το δείτε στην Ψηφιακή Σχολική Βιβλιοθήκη μας ή πατώντας εδώ.


Η δράση συντονίστηκε και υλοποιήθηκε με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού διδασκαλίας τα Αγγλικής γλώσσας miss Κοκκίνη Παναγιώτας και αποτέλεσε μια ενθουσιώδη εμπειρία για τους μαθητές/-τριες, που ελπίζουμε να συνεχιστεί τη νέα σχολική χρονιά με την επόμενη βαλίτσα της σειράς!