Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Εκδήλωση λήξης σχ. έτους στο Δημ. Σχ. Βυτίνας και αποχαιρετισμοί μαθητών και εκπαιδευτικών

Μοναδικές στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας  για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας, τους δασκάλους/-ες, τους γονείς και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, που βρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 14 Ιουνίου στο προαύλιο του σχολείου για να γιορτάσουν την ολοκλήρωση της πολύ πλούσιας και εξαιρετικά δημιουργικής σχολικής χρονιάς 2022-2023, καθώς, επίσης, και για να αποχαιρετήσουν και να ευχηθούν στους μαθητές/-τριες της ΣΤ΄ τάξης, που αποφοιτούν από το Δημοτικό Σχολείο, αλλά και τους Εκπαιδευτικούς που ολοκληρώνουν το έργο τους στη σχολική μονάδα.


Στην αρχή της εκδήλωσης οι πρωταγωνιστές μαθητές/-τριες όλων των τάξεων του Δημοτικού, καθώς και οι μικροί μαθητές/-τριες των τάξεων του Νηπιαγωγείου, με την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, παρουσίασαν μια πλούσια και πολύ συγκινητική μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Μικρά παιδιά, μεγάλα όνειρα», που περιλάμβανε πρωτότυπα κείμενα και ρόλους, που αναδείκνυαν πολλά από τα μηνύματα και τις αξίες που κυριάρχησαν στο σχολείο τα τελευταία χρόνια, όπως η αγάπη, η φιλία, η συνεργασία, η συμπερίληψη, η αποδοχή και η αναγνώριση. Η εξαιρετική ερμηνεία των μαθητών/-τριών προκάλεσε δάκρυα χαράς και ενθουσιασμού στο κοινό, που αποτελούταν από γονείς, μεγαλύτερους μαθητές και παλιούς εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων, μέλη της τοπικής κοινότητας, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Πένη Μπέτσα, ο Αντιδήμαρχος Τ.Κ. Βυτίνας κ. Δημάκος Σταύρος, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.





Ακολούθησε η έντονη συναισθηματικά τιμητική τελετή αποφοίτησης των 7 μαθητών/-τριών της ΣΤ΄ τάξης για την αναγνώριση των προσπάθειών τους, την αφοσίωση που επέδειξαν και την επιτυχή ολοκλήρωση ενός σημαντικού κεφαλαίου της ζωής τους, αυτού της φοίτησης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μαζί με τι ευχές όλων, συμμαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, να διαπρέψουν στο νέο σχολικό περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις περιπέτειες του Γυμνασίου.



 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου για την εξαιρετικά επιτυχημένη ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έργου στη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023, οι οποίοι, με μεράκι, όρεξη, ταλέντα, θετική δημιουργική διάθεση, καθοδηγούσαν τους μαθητές/-τριες στην εκπαιδευτική τους πορεία και συμπαραστέκονταν σε όλες τις προκλήσεις αλλά και τις επιτυχίες που κατάφερε το σχολείο. Ιδιαίτερα, φέτος, προερχόμενοι από κάθε άκρη της Ελλάδας, άριστα καταρτισμένοι και αφοσιωμένοι στο εκπαιδευτικό έργου του σχολείου, αφιέρωσαν κόπο, προσωπικό και οικογενειακό χρόνο, εντάχτηκαν στην τοπική κοινωνία και συνέβαλλαν στην πρόοδο των μαθητών αλλά και του σχολείου συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην εξέλιξή του. Εγκάρδιες ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς κα. Παπανικολάου Νικολέττα (Α΄ τάξη), κ. Ιορδανίδη Βασίλειο (Β΄ τάξη), κα. Ιωάννα Ζιάζιαρη (Γ΄-Δ΄ τάξεις), κα. Αχμέτ Αϊσέλ (Ε΄ τάξη), κα Μπεκιάρη Αδαμαντία (ΣΤ΄ τάξη), κα. Κοκκίνη Παναγιώτα (Αγγλικών), κ. Καρδάση Σταυρούλα (Φυσικής Αγωγής), κ. Κατσικερό Μαρίνο (Πληροφορικής), κα. Αλουπογιάννη Δήμητρα (Γαλλικών). Θερμές ευχές στο βοηθητικό προσωπικό του σχολείου, την κα. Γεωργία Κουτσούγερα (καθαρίστρια) και την κα. Γρηγορία Τσέκου (Σχολική τροχονόμος).




Ύστερα ακολούθησε η ομιλία του Διευθυντή του σχολείου Ιωάννη Καρούντζου για την ολοκλήρωση του έργου της σχολικής μονάδας, απόσπασμα της οποίας αναφέρεται παρακάτω:

«[…] Για πολλούς από εμάς η φετινή χρονιά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τα τελευταία 10 χρόνια, βιώσαμε μαζί με τους μαθητές, αλλά και με τους γονείς και πολλά μέλη της τοπικής κοινωνίας, την εξέλιξη αυτού του σχολείου, από ένα παραδοσιακό σχολικό περιβάλλον με περιορισμένες υποδομές και εγκαταστάσεις στην αρχή, σε μια σύγχρονη, άρτια εξοπλισμένη, πλούσια σχολική μονάδα, σε έναν πανέμορφο σχολικό χώρο, με αξέχαστες εμπειρίες και μοναδικές επιτυχίες, με δράσεις καινοτομίας και με συνεργασίες, που θα θέλαμε να τις φέρουμε ξανά στη μνήμη όλων μας, αφού σήμερα ολοκληρώνεται μια περίοδος 10 πολύ δημιουργικών ετών για το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας, καθώς όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό αντικαθίστανται σε λίγες ημέρες. Έτσι, συνθέσαμε το παρακάτω μικρό αφιέρωμα, με αναμνήσεις από τα τελευταία 10 σχολικά χρόνια, που πολλοί από όσοι είστε σήμερα εδώ μπορεί να έχετε ζήσει από κοντά μαζί μας.»

 


Έντονα συγκινητική ήταν, επίσης, κατά το τέλος της βραδιάς, η στιγμή αποχαιρετισμού του Διευθυντή του σχολείου κ. Ιωάννη Καρούντζου, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται φέτος και πλέον αναλαμβάνει νέα καθήκοντα σε άλλη σχολική μονάδα της Τρίπολης. Μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς είχαν προετοιμάσει και παρουσίασαν μια μικρή τελετή-έκπληξη για να τιμήσουν τον επί 10 συνεχή χρόνια Διευθυντή του σχολείου, που συντόνισε το σχολικό έργο και οδήγησε τη σχολική μονάδα στη σύγχρονη μορφή της. Ένα θερμό βίντεο αφιέρωμα από τους μαθητές/-τριες μαζί με μια μεγάλη αγκαλιά 65 παιδιών, λόγια ευγνωμοσύνης και ικανοποίησης από τους γονείς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που τίμησαν τον Διευθυντή με ένα μοναδικό αναμνηστικό βραβείο, καθώς και απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ευστάθιο Κούλη, που βράβευσε τον Διευθυντή για την προσφορά του στη σχολική μονάδα, εκφωνώντας την παρακάτω ομιλία:

«Ο Γιάννης είχε όραμα για τη σχολική μονάδα της Βυτίνας. Έθεσε στόχους για την αναβάθμισή της και την οδήγησε στην εκπλήρωσή τους με συστηματική προσπάθεια και πρόγραμμα.

Ανέπτυξε πρωτοβουλίες στις οποίες οι μαθητές διοχέτευσαν την ενέργειά τους και μέσα σε συνθήκες ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, διδάχθηκαν την υπευθυνότητα και την κοινωνική ευαισθησία.

Αντιλαμβανόμενος από νωρίς το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες στην προσωπική εξέλιξη των μαθητών καθώς και στις μεθόδους κατάκτησης της γνώσης, φρόντισε για τη διάχυση νέων μεθόδων και δρομολόγησε καινοτόμες δράσεις όπως τα μαθήματα ρομποτικής. Και κέρδισε σπουδαίες διακρίσεις για τη Γορτυνία μας στον τομέα της ρομποτικής, ανοίγοντας νέους πνευματικούς ορίζοντες για τους μαθητές μας.

Διαφοροποίησε τη συμβατική διδασκαλία, προώθησε την ομαδικότητα και τη συνεργασία στο χώρο του σχολείου και μερίμνησε για τη δόμηση και την τήρηση των κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς και οργάνωσης της σχολικής ζωής.

Από τη θέση του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας είναι υπεύθυνος για δραστηριότητες και δράσεις οι οποίες συνετέλεσαν στη διαμόρφωση μιας σχολικής κουλτούρας που συσπειρώνει μαθητές και δασκάλους γύρω από αυτό. Δημιούργησε ένα σχολείο, όπου καλλιεργήθηκαν και άνθισαν η κριτική σκέψη, η ερευνητική ικανότητα, η επικοινωνιακή δεξιότητα, ο δημοκρατικός διάλογος, η ελεύθερη έκφραση, η φαντασία και η ψυχαγωγία. Ένα σχολείο που αξιοποίησε τη δυναμική της εκπαιδευτικής κοινότητας και υπηρέτησε τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών. Ένα πολιτισμένο και μοντέρνο σχολείο που ωφέλησε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Καθοδηγητής των μελών της σχολικής κοινότητας δημιούργησε ένα σχολικό περιβάλλον χωρίς συγκρούσεις όπου αναπτύχθηκαν η συνεργασία, ο αμοιβαίος σεβασμός και ο δημοκρατικός διάλογος. Διαχειρίστηκε κάθε ζήτημα που ανέκυπτε σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής.

Υπηρέτησε με όρεξη, πάθος, καινοτομία, επιμονή και δυναμισμό και αυτό είμαι πεπεισμένος πως θα συνεχίσει να κάνει ανεβαίνοντας τη σκάλα της ιεραρχίας.

Ενώ εκείνος θα προχωράει, η Γορτυνία και η Βυτίνα θα διαχειρίζονται μια μεγάλη απώλεια. Όλοι όμως ανεξαιρέτως θα είμαστε ευγνώμονες και θα αισθανόμαστε τυχεροί για το πέρασμα του εκπαιδευτικού Γιάννη Καρούντζου από τις ζωές μας.

Καλή τύχη στο νέο σου ξεκίνημα Γιάννη!»