Σελίδες

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Σχολική εκδήλωση από το Big Bang.... στον Άρη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από γονείς, συνεργάτες, τοπικούς φορείς, επισκέπτες και μέλη της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14-6-2018 η εκδήλωση αποτίμησης-παρουσίασης των μαθητικών δράσεων επιστήμης και ρομποτικής, που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές/-τριες του σχολείου που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του CERN, Playing with Protons.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Διευθυντής της Δ/νσης Π.Ε. Αρκαδίας κ. Γκέσουρας Φώτιος, ο υπεύθυνος του CERN για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Playing with Protons Δρ. Αλεξόπουλος Άγγελος, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κα. Διαμαντοπούλου Μαρίνα, η υπεύθυνη Σχ. Δραστηριοτήτων της Δ/νσης ΠΕ Αρκαδίας κα. Ζαχαροπούλου Αγγελική, ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βυτίνας καθηγητής κ. Παναγόπουλος Κώστας.

Οι μαθητές/-τριες παρουσίασαν ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό έργο που αποτελούσε ένα μάθημα κοσμολογίας για το κοινό, ένα φανταστικό ταξίδι που ξεκίνησε με τη δημιουργία του σύμπαντος και κατέληξε στον αποικισμό του Άρη, στο κοντινό μέλλον. Παράλληλα προβλήθηκε ένα ξεχωριστό βίντεο αφιέρωμα στην επιτυχημένη πορεία της ομάδας ρομποτικής, η οποία συμμετείχε φέτος σε έναν περιφερειακό (2η θέση) και έναν πανελλήνιο διαγωνισμό (20 καλύτερα έργα) αλλά και στο μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας της χώρας, όπου και διακρίθηκε λαμβάνοντας την υψηλότερη διάκριση του φεστιβάλ για σχολεία.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο κ. Άγγελος Αλεξόπουλος από το CERN μίλησε με θερμά λόγια για την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος στο σχολείο, τη συνεργασία του με τα παιδιά και τις διακρίσεις που προέκυψαν και βράβευσε τους/τις μαθητές/-τριες που συμμετείχαν. Ακολούθησε χαιρετισμός με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια από τον Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ Φ. Γκέσουρα και η απονομή τιμητικών διπλωμάτων στους/στις μαθητές/-τριες της ΣΤ΄ τάξης, οι οποίοι αποφοίτησαν.

















Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Playing with Protons», είναι ένα θερινό σχολείο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών που πραγματοποιείται στο CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο πυρηνικής φυσικής στον κόσμο. Το πρόγραμμα αφορά την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στο CERN, την έμπνευση και παρακίνηση των εκπαιδευτικών να μεταφέρουν τον διερευνητικό τρόπο σκέψης και την κουλτούρα της διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας και το θετικό κοινωνικό πρόσημο του CERN στους μαθητές τους, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πρότυπα και ως πολλαπλασιαστικοί παράγοντες στην εκπαιδευτική κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν πίσω στα σχολεία για να επιτύχουν τους παραπάνω στόχους, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας πρωτότυπα σενάρια και συμμετοχικές εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την ενίσχυση του επιστημονικού κεφαλαίου των μαθητών και των οικογενειών τους και ειδικότερα εκείνων που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην Ελλάδα.