Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Εορταστικές Εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Με αισιόδοξα μηνύματα ελπίδας και ομοψυχίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα, με κάθε επισημότητα, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, με πρωταγωνιστές/-τριες τους μικρούς και μεγάλους μαθητές/-τριες των σχολείων της Βυτίνας Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο. Πλήθος κόσμου που επισκέφθηκε αυτές τις ημέρες το χωριό συμμετείχε στο εορταστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε με τη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Τρύφωνα, όπου και εκφωνηθηκε η Πανηγυρική Ομιλία από τη Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου κα. Τζίφα Κωνσταντίνα, την Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και ολοκληρώθηκε με την Μαθητική Παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό δρόμο της πλατείας, κάτω από τον καυτό ήλιο, σε μια από τις πιο ζεστές ημέρες του Φθινοπώρου.






 


Προηγουμένως, το πρωί της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου 2019, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων "Όμηρος Σταθόπουλος" του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας, πραγματοποιήθηκε η σχολική εορτή για την επέτειο της 28ης, τη διοργάνωση και την παρουσίαση της οποίας ανέλαβαν και πραγματοποίησαν επιτυχημένα οι μαθητές/-τριες της Γ' και της Δ' τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Ντελοπούλου Σταματίνας.

Αρχικά οι μικροί μαθητές /-τριες παρουσίασαν στη μαθητική κοινότητα το "Έπος του '40" μέσα από μια έμμετρη αφήγηση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά. Ήρωας της ιστορίας ήταν ο Άγνωστος Στρατιώτης που κλήθηκε να πολεμήσει στα αλβανικά σύνορα και να αποδείξει τη γενναιότητα της ψυχής του και την ανδρεία του, μια ιστορία που προβάλλει σπουδαία μηνύματα και θετικά πρότυπα για τα παιδιά.

Έπειτα, προβλήθηκε ένα βίντεο που περιείχε ιστορικές εικόνες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, μαρτυρίες, ηχητικά και άλλα αυθεντικά ντοκουμέντα που μετέδωσαν το πνεύμα και τις δύσκολες συνθήκες της Κατοχικής περιόδου και της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα. Η παρουσίαση κινήθηκε γύρω από τους άξονες: κήρυξη ελληνοϊταλικού πολέμου, πορεία προς το Μέτωπο, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την "Ανάγνωση επιστολών από και προς το Μέτωπο", καθώς και με την παραστατική ανάγνωση της ιστορίας με τίτλο "Τα κουλουράκια", από το βιβλίο Κόκκινη κλωστή δεμένη, της Ζωρζ Σαρή. Πρόκειται για μια ιστορία από την καθημερινότητα ενός κοριτσιού που ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης.







Πολλά μπράβο στους/στις μαθητές/-τριες των Γ΄-Δ΄ τάξεων και τη δασκάλα τους κα. Ντελοπούλου Σταματίνα, όπως, επίσης, στους/στις μαθητές και τις μαθήτριες της Α' και της Β' τάξης και των δασκάλων τους κα. Βλάσση Αγγελική και κα. Τζίφα Κωνσταντίνα, οι οποίοι/-ες εμπλούτισαν τη γιορτή τραγουδώντας με ιδιαίτερη θέρμη τραγούδια που εξυμνούσαν τον αγώνα των ηρώων που πολεμούσαν στο Μέτωπο.

Επιπλέον, πολλά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του σχολείου κα. Καρδάση Σταυρούλα για την προετοιμασία και καθοδήγηση των μαθητών/-τριών που συμμετείχαν στην παρέλαση.



*Οι φωτογραφίες στις οποίες παρουσιάζονται μαθητές/-τριες έχουν υποστεί ψηφιακή αλλοίωση.
Επιμέλεια άρθρου: Ντελοπούλου Σταματίνα, Παλάντζας Χρήστος, Καρούντζος Ιωάννης