Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης του ASFestival στο Δ. Σχ. Βυτίνας

Κορυφαία στιγμή διάκρισης για το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας στην πρώτη απονομή βραβείων Επικοινωνίας της Επιστήμης ΕΠΙ2, που πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή λήξης του μεγαλύτερου φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας της Ελλάδας, του Athens Science Festival, 24-29 Απριλίου 2018.

Η απονομή έγινε στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 21.00, από αξιόλογα πρόσωπα του χώρου της επιστήμης και της επικοινωνίας.

Ανάμεσα στα βραβεία απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Παρουσίας στο ASF2018, για το οποίο ήταν υποψήφιοι περισσότεροι από 120 εκθέτες της Διαδραστικής Έκθεσης (έκθεση πειραμάτων επίδειξης, εφαρμογών τεχνολογίας, τέχνης και εκπαίδευσης), που την αποτελούσαν κυρίως πανεπιστήμια, ερευνητικές ομάδες, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά κέντρα.


Η Κριτική Επιτροπή βράβευσε:

  • Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για τη συνολική παρουσία του στο ASF2018.
  • Το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας, για την καταπληκτική παρουσίαση του εξαιρετικού εκθέματος «Σχέδιο αποικισμού του πλανήτη Άρη».

Το μαθητικό έργο αποτελεί ένα πρωτότυπο μοντέλο διαστημικής αποικίας, όπως την εμπνεύστηκαν οι μαθητές/-τριες, που περιέχει κινητά μέρη και εκτελεί αυτοματισμούς χρησιμοποιώντας αισθητήρες και κινητήρες. Στηρίζεται σε πρόσφατες δημοσιευμένες επιστημονικές προτάσεις για τη δημιουργία αποικίας στο γειτονικό πλανήτη Άρη. Συμπληρώνεται επιπλέον από πρωτότυπα τηλεκατευθυνόμενα διαστημικά ρόβερ και οχήματα που παρουσιάζονται με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. 

Το έργο, που παρουσιάστηκε στο κοινό του φεστιβάλ από ομάδα μαθητών/-τριών του σχολείου, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε τους τελευταίους μήνες από την ομάδα ρομποτικής, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του σχολείου κ. Καρούντζου Ιωάννη, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Παίζοντας με τα Πρωτόνια – Playing with Protons», που οργανώθηκε από το CERN και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creations και στηρίχθηκε από το κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Βίντεο βράβευσης του Δ. Σχ. Βυτίνας κατά την τελετή απονομής









Περισσότερα για το έργο: http://dhmotiko-vytinas.blogspot.gr/2018/04/athens-science-festival.html