Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής


Ως την ημιτελική φάση του Τελικού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Ολυμπιακό Στάδιο και έχοντας κατακτήσει την 1η θέση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής της Πελοποννήσου, ολοκληρώθηκε η πετυχημένη πορεία της ομάδας του Δ. Σχ. Βυτίνας, που έκανε τα πρώτα βήματά της στην εκπαιδευτική ρομποτική και τον προγραμματισμό τον τελευταίο μήνα.

Πλουσιότεροι σε εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες, επιστρέψαμε, έχοντας τη βεβαιότητα για ένα μέλλον με προοπτικές...

Για τρεις και πλέον εβδομάδες το σχολείο παρέμενε ανοιχτό καθημερινά, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να περάσουν ορισμένες δημιουργικές ώρες εκφράζοντας τις ιδέες και τις ικανότητές τους στη ρομποτική.
Το έργο που παρουσιάστηκε αποτελούσε μια άξια εκπροσώπηση των δυνατοτήτων των παιδιών αφού συνδύαζε ιδέες, εργασία και υλικά που έδωσαν απλόχερα πολλά μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς.

Η προετοιμασία και η συμμετοχή στον διαγωνισμό προσέφερε πολλά οφέλη για τα παιδιά, καθώς τους έδωσε ευκαιρίες όχι μόνο να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους αλλά και να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, να κοινωνικοποιηθούν ευρύτερα, να αναπτύξουν το αίσθημα της υπευθυνότητας, να αποκτήσουν γνώσεις προγραμματισμού, μηχανικής και μαθηματικών. Πέρα από αυτά, κέρδισαν μια πολύ όμορφη εμπειρία που θα τα ενθαρρύνει να τολμούν και να δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους σε κάθε πρόκληση και ευκαιρία.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/-τριες και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς που στήριξαν αυτό το έργο.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas. Παίρνουν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. 

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί μια ευρύτερη προσπάθεια για τη διάδοση της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής και άλλων επιστημών μέσα από τη διδασκαλία και την εκπαίδευση.
Οι δάσκαλοι και οι μαθητές μαθαίνουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται  με σκοπό τη δημιουργική επίλυση διαφόρων πραγματικών ή φανταστικών προβλημάτων, και μέσα από διαδικασίες ανακαλυπτικής-διερευνητικής μάθησης, με τη άμεση εμπλοκή των μαθητών στην έβρεση της λύσης, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η εισαγωγή του STEM ως κεντρική επιλογή τη χώρας μας είναι  σημαντικός δρόμος για την ανάταξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σημερινών μαθητών, μετέπειτα φοιτητών, είναι ο μοναδικός δρόμος για τη επιβίωση της πατρίδας μας.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν "Οχήματα και μεταφορές του αύριο". Το project των μαθητών του Δ. Σχ. Βυτίνας αφορά ένα "έξυπνο γκαράζ", που αντιλαμβάνεται τη φωνητική ομιλία και χρησιμοποιεί αισθητήρες κίνησης-απόστασης για να διευκολύνει τη στάθμευση των οχημάτων.

Παρουσίαση project

Παρουσίαση project
- Πλήρες αφιέρωμα από την αρχή ως το τέλος του ταξιδιού μας στην ρομποτική σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο: "Τα παιδιά χτίζουν το μέλλον"

- Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό arcadia938.gr στην εκπομπή Πάνω στην Ώρα

- Περισσότερα στη σελίδας μας στο facebook: @primary.school.vytina